یک لیوان شکلات داغ درست کنید و آهنگ میلیون گل سرخ (Milion Alux Roz) اثر خانم Alla Pugacheva را پخش کنید. حالا می توانید سفرنامه را شروع کنید. سفر ما به روسیه قرار بود برای تعطیلات شهریور باشد که با پرواز ماهان و سفر بین دو شهر با قطار برای هر نفر هزینه ای حدود 48 میلیون تومان داشت اما در تاریخ 21 مرداد به دلیل خالی ماندن پرواز، شرکت نوردویند تخفیف خوبی روی پروازهایش گذاشته بود. سفر در این تاریخ با پرواز روسی نوردویند و سفر بین دو شهر با پرواز، 6 شب و هفت روز برای هر نفر مبلغ 29900000 به علاوه 120 دلار هزینه ویزا بود. در نتیجه سفر ما از شهریور ماه به مرداد تغییر پیدا کرد که تصمیم بسیار عاقلانه ای هم از نظر هزینه سفر هم از نظر آب و هوایی بود.
روز اول
پرواز راس ساعت 6:40 صبح از فرودگاه امام به فرودگاه شرمتیوو روسیه بود. مدت پرواز سه ساعت و پنجاه دقیقه بود و در طی پرواز با غذای ماهی از ما پذیرایی شد.
در فرودگاه مسکو ما سومین نفر در صف چک پاسپورت بودیم. با توجه به سفرنامه های لست سکند انتظار اینکه ایرانی ها را از صف بیرون بکشند و مدارک را بررسی کنند را داشتیم. نفرات اول صف آقایی به همراه مادرشان بودند که بعد از ده دقیقه بررسی پاسپورت ازشان خواسته شد انتهای سالن منتظر بمانند. نوبت ما رسید و مانند نفرات قبل با دیدن پاسپورت ایران از ما خواسته شد در سالن منتظر بمانیم.
افغان ها، ایرانی ها و کسانی که ویزای اوکراین در پاسپورتشان خورده بود را نیز به انتهای سالن راهنمایی کردند. این بار برخلاف همه سفرنامه ها تنها 11 نفر ایرانی اول صف را برای بررسی پاسپورت به انتهای سالن فرستادند و باقی افراد بدون هیچ مشکلی عبور کردند. از سوال و جواب خبری نبود و تنها 20 دقیقه بعد پاسپورت ها را به همراه برگه ای تحویل دادند و گفتند که ویزاها خوانده نمی شده به همین دلیل باید بررسی می کردند. 5 دقیقه ای می شد که آخرین نفرات پرواز از گیت عبور کرده بودند. به همه افراد در پرواز برگه ای داده بودند و در فرودگاه تحویل می گرفتند برگه را تحویل دادیم و به سمت محل تحویل چمدان رفتیم. اگر برگه را در پرواز پر نکرده باشید مجبورید معطل شوید پس حتما برگه را پر کنید.
تقریبا همه، چمدان ها را برداشته بودند و فقط چند چمدان روی زمین گذاشته شده بود. چمدانمان را پیدا کردیم و سریعا به سمت سالن فرودگاه رفتیم تا لیدر را پیدا کنیم و از ترنسفر جا نمانیم.
هنگام خروج از سالن تحویل چمدان، تعدادی از هموطن ها در بادجه نوردویند جمع شده بودند و اعتراض می کردند. ما چون عجله داشتیم که از ترنسفر جا نمانیم، سریع عبور کردیم اما چند روز آینده متوجه علت تجمع هموطنان شدیم.
لیدر را پیدا کردیم. همه افراد تور روسیه را در سالن بر اساس هتل ها دسته بندی کرده بودند و منتظر رسیدن بقیه افراد گروه بودند تا به سمت هتل ها حرکت کنیم.
در اتوبوس لیدر راجع به هزینه های تور مسکو و گشت اختیاری توضیح دادند. تورهای آپشنال شامل: 1. بازدید شبانگاهی از مسکو که بازدید از پارک ودنخای و ساختمان موزه فضانوردی از بیرون به همراه خیابان های مسکو و مسکو سیتی بود، 2. بازدید از مترو مسکو، برنامه رقص فولکولور به قیمت نفری 50 دلار، 3. سیرک مسکو به قیمت نفری 55 دلار بود. به هر خانواده یک سیم کارت با موجودی ده روبل داده شد تا لیدر بتواند با افراد برای هماهنگی تماس بگیرید. چون روز اول بود و با محیط آشنایی نداشتیم 200 دلار را به قیمت هر صد دلار 9200 روبل توسط لیدر چنج کردیم و اتاق ها را تحویل گرفتیم.
هتل ما در مسکو هتل چهار ستاره art Moscow بود که به دلیل نزدیکی به مترو و نظرات مثبتی که در سایت های مختلف داشت، انتخاب شد. لابی و طبقات هتل همچون یک گالری هنری، زیبا و دیدنی بود و مجسمه ها و نقاشی های زیبایی در همه جای هتل به چشم می خورد.
یک داروخانه و اکسچنج در نزدیکی مترو قرار داشت که از ساعت 9 صبح تا 9 شب دلار را با مبلغ هر 100 دلار 9550 روبل بهتر از لیدر پول چنج می کرد.
از قبل ایمیل و آدرس جاهای دیدنی مسکو که از قبل باید رزرو می کردیم را پیدا کرده بودم.
وقتی اتاق را تحویل گرفتیم به آدرس ایمیلی که در سایت nationalrussianshow.ru درج شده بود ایمیل زدم تا برای امشب برای دو نفر در بخش وی آی پی صندلی رزرو کنم و بیان کردم به دلیل نداشتن کارت اعتباری به محض رسیدن به سالن، هزینه پرداخت می شود. نیم ساعت بعد در پاسخ ایمیل اعلام شد که صندلی های 15و 16 در بخش وی آی پی رزرو شده و اگر دیر می رسیم و یا کنسل کردیم حتما با شماره گفته شده در ایمیل تماس بگیریم و خبر دهیم.
تئاتر باله ی ملی روسیه (کاستراما) برنامه ای درباره تاریخ روسیه و زندگی مردمان آن از آغاز پیدایش روسیه است و حوادثی چون فتح فضا، انقلاب کمونیستی روسیه، جنگ جهانی و .... را با رقص به نمایش می گذارند.
چون اولین بار بود سوار مترو مسکو می شدیم و با مسیرها آشنایی نداشتیم، بلافاصله حاضر شدیم تا به سالن برویم. ایستگاه مترو 15 دقیقه تا هتل پیاده راه بود. در زیرگذر ورودی مترو مغازه های مختلفی از جمله گل فروشی بود که قیمت دسته گل ها به نسبت ایران بسیار مناسب و ارزان بود و در مترو همیشه دست افراد گل می دیدیم که به هم هدیه می دادند. به طور مثال هزینه یک دسته گل حدود 150 روبل می شد.
متاسفانه تعداد انگشت شماری از مردم روسیه زبان انگلیسی را بلدند در نتیجه بهتر است برای راحتی کار حدااقل الفبای روسی را پیش از سفر یاد بگیرید تا بتوانید تابلوها را بخوانید.
همانطور که در تصویر 13 مشاهده می کنید نام ایستگاه مترو به زبان روسی نوشته شده است. خوشبختانه تابلوهای مترو علاوه بر زبان روسی به انگلیسی هم نوشته شده و همچنین نام ایستگاه ها را در مترو علاوه بر روسی به انگلیسی هم تلفظ می کنند. اما حسابی مراقب نام ایستگاه های مشابه باشید و تمام حروف نام ایستگاه را با نرم افزار یاندکس مترو چک کنید.
به دلیل تحریم بودن روسیه نرم افزار گوگل مپ و چند نرم افزار دیگردر این کشور فیلتر هستند در نتیجه برای مسیریابی بهتر است نرم افزارهای مپس می و یاندکس مپ و یاندکس مترو را نصب کنید. با ایما و اشاره با کمک متصدی مترو بلیط های تک مسیره گرفتیم. گزینه ای برای گرفتن کارت مترو اینجا ندیدم و تا آخرین روز در مسکو از بلیط های تک سفر استفاده کردیم. قیمت هر بلیط 62 روبل بود.
در نگاه اول استفاده از مترو مسکو کمی سخت به نظر می رسد اما بعد از دو الی سه بار استفاده از آن، به راحتی ایستگاه ها را پیدا می کنید. برای سوار شدن به مترو مورد نظر نام ایستگاه اول و آخر ذکر نمی شود بلکه با کمک نام ایستگاه های بعدی مترو باید جهت درست را انتخاب نمود. به طور مثال قصد داریم از هتل به میدان سرخ برویم. مستقیم ترین مسیر از هتل ما تا میدان سرخ رفتن به ایستگاه teatralnaya بود. برای رفتن به این سمت ایستگاه های بعدی sokol و Aeroport بودند. روی تابلو نام این دو ایستگاه را پیدا می کردیم و در آن سمت سوار قطار می شدیم. برای جابجای در ایستگاه های محل تلاقی هم در تابلوهای راهنما به دنبال رنگ و شماره خط مترو بگردید.
حتما یک بار هم که شده از مترو مسکو و پله برقی های طولانی آن دیدن کنید استفاده از مترو علاوه بر اینکه در ترافیک مسکو زمان را ازدست نمی دهید می توانید از فضای موزه مانند آن دیدن کنید و لذت ببرید.
با توجه به اینکه تا شروع نمایش در ساعت 19:30 زمان داشتیم از چند ایستگاه معروف در طول مسیر دیدن کردیم. خوبی مترو مسکو در این است که با خرید یک بلیط می توانید به راحتی در ایستگاه های مختلف جابجا شوید و هزینه مسیرهای مختلف یکی است. هر دو دقیقه یک بار هم قطار بعدی می رسید.
از نزدیک ترین ایستگاه مترو به سالن نمایش، نیم ساعتی پیاده راه بود البته راه های دیگری با استفاده از تراموا بود که به دلیل نداشتن نت به استفاده از مترو بسنده کردیم و ترجیح دادیم با پیاده روی از شهر هم دیدن کنیم. چون هنوز تا شروع نمایش زمان زیادی باقی مانده بود در راه از یک مرکز خرید دیدن کردیم.
در مسیر رسیدن به سالن نمایش، پارک زیبایی وسط بلوار قرار داشت که فضای آن به زیبایی گل آرایی شده بود.
نیم ساعتی زودتر از شروع نمایش به سالن تئاتر Russian song رسیدیم. متصدی بلیط های ما را تحویل داد و منتظر شروع نمایش شدیم. بلیط نمایش برای هر نفر در قسمت وی آی پی 3500 روبل بود. حقیقتا بهترین جای سالن بود و دید خوبی به صحنه نمایش داشتیم.
در بیرون سالن نمایش لباس های هنرپیشه های نمایش همراه با عکس نمایشی که لباس در آن پوشیده شده بود را قرار داده بودند.
نمایش راس ساعت 19:30 آغاز شد و بسیار جذاب و دیدنی بود.
بعد از نمایش به سمت ایستگاه مترو رفتیم. در مسیر مترو رستوران های مختلفی بود که از شعبه KFC غذایی به قیمت 654 روبل خریدیم و به هتل برگشتیم. به دلیل تحریم شدن روسیه، شعب بسیاری از رستوران های معروف تعطیل شده اند. در سن پترزبورگ که شعبه ها تعطیل بود و در مسکو برخی از شعب فعالیت داشتند.
خلاصه هزینه روز اول برای دو نفر:
هزینه خرید بلیط مترو 248 روبل
هزینه خرید بلیط رقص فولکولور روسیه 7000 روبل
هزینه شام 654 روبل
مجموع 7902 روبل
روز دوم
امروز گشت شهری رایگان شامل بازدید از کاخ کرملین، مقبره سربازان گمنام، میدان سرخ و کلیسای سنت باسیل و در نهایت نهار در مک دونالد بود. ما قصد استفاده از گشت شهری را به دلیل اینکه از داخل کاخ کرملین و کلیسای سنت باسیل دیدن نمی کردند و تنها به بازدید از بیرون اکتفا می کردند، را نداشتیم.
صبح ساعت 8 بعد صبحانه به طرف میدان سرخ راه افتادیم. در بیرون ایستگاه، مغازه سوغات فروشی قرار داشت که برای دیدن و قیمت گرفتن وارد مغازه شدیم.
میدان سرخ تقریبا نقطه مرکزی شهر مسکو به حساب می آید زیرا شهر به صورت دایره حول این میدان گسترش یافته است ساختمان های مهمی چون مقبره لنین، کلیسای جامع سنت باسیل، موزه دولتی تاریخ روسیه، دیوار کرملین، مرکز خرید گوم و کلیسای کازان در آن قرار دارد. بازدید از مقبره لنین رایگان است و در روزهای دوشنبه و جمعه تعطیل می باشد و ساعت بازدید آن از ساعت 10 تا 13 می باشد. درب های مقبره هنوز باز نشده بود و از حالا صفی طولانی جلوی آن بود از دیدن داخل مقبره صرف نظر کردیم و به سمت آرامگاه سربازان گمنام راه افتادیم. این آرامگاه، یادبودی برای سربازان شوروی کشته شده در جنگ جهانی دوم است یکی از دیدنی ترین مراسم ها، مراسم تعویض نگهبانان در ساعت های معین می باشد. درست زمانی که رسیدیم زمان تعویض نگهبانان بود.
بعد از دیدن تعویض نگهبانان به بلیط فروشی کاخ کرملین رفتیم. از آنجایی که از توریست های کشورهای دیگر خبری نبود در نتیجه به راحتی بلیط تمام اماکن تاریخی و تفریحی به دست می آمد. بلیط کاخ به تنهایی 700 روبل و همراه با راهنمای صوتی 1000 روبل بود همچنین بلیط کاخ به همراه بلیط موزه اسلحه خانه 1000روبل و همراه با راهنمای صوتی 1300 روبل بود. بلیط کاخ را به قیمت نفری 700 روبل خریدیم و داخل شدیم. در سفرنامه های گذشته نوشته شده بود که مجبور بودند زمان های طولانی در صف ها منتظر بمانند. پس از بازرسی وسایل، وارد کاخ کرملین شدیم. کاخ کرملین قدیمی ترین کاخ مسکو است و در قرن دوازدهم ساخته شده است و در بیشتر تاریخ طولانی خود مقر حکومت روسیه بوده است و مجموعه ای از چهار قصر و چهار کلیسا می باشد. برای گردش در کاخ تنها از مسیرهای خط کشی شده اجازه عبور داشتیم. بعد از عبور از گیت بازرسی، باران شروع به باریدن کرد.
در محوطه بین کلیساهای کاخ مردم جمع شده بودند و گویا منتظر شروع برنامه ای بودند. متاسفانه کسی انگلیسی بلد نبود و بعد از کمی پرس و جو بالاخره متوجه شدیم ساعت 12 رژه سربازان گارد کاخ است. به بازدید از کاخ ادامه دادیم تا ساعت 12 شود. هزینه آب معدنی و نوشابه در کاخ 150 روبل بود. برای خرید هر چیزی کافی بود از آن عکس بگیرید و به فروشنده نشان دهید تا نوشیدنی با طعم مورد نظر شما را بیاورد. نزدیک ساعت دوازده سواره نظام با اسب از کنار توپ تزار شروع به حرکت به سمت محوطه کلیساها کردند و پشت آن ها هم پیاده نظام حرکت می کرد. به سرعت به سمت محل نمایش رفتیم و به تماشای نمایش رژه سربازان پرداختیم.
بعد از رژه از کلیسای جامع بشارت و کلیسای جامع فرشته مقرب بازدید کردیم. حیاط کاخ به زیبایی گلکاری شده بود و فضای سبز زیبایی داشت.
باران کم کم شدت گرفت از کاخ خارج شدیم و به کلیسای سنت باسیل رفتیم. ساعت بازدید از مقبره لنین تمام شده بود و دیگر اطراف مقبره خلوت بود. بناهایی که در میدان سرخ قرار دارند شامل کاخ کرملین، مقبره لنین، موزه دولتی تاریخ روسیه، کلیسای جامع کازان و کلیسای جامع سنت باسیل است.
اگر از دروازه ایبرین یا دروازه رستاخیز وارد میدان سرخ شوید را در آنجا می بینید. نقطه صفر مسکو یک نشان برنزی است که تمام فواصل از آن محاسبه می شوند. عده ای هم روی دایره برنزی می ایستادند و سکه ای از روی شانه پرتاب می کردند تا اگر در قسمت طلایی افتاد، آرزوهایشان برآورده شود.
موزه دولتی تاریخ روسیه از مهم ترین موزه های روسیه است که مجموعه ای از آثار به جامانده اقوام ماقبل تاریخی که در این منطقه زندگی می کردند را در خود جای داده است.
کلیسای سنت باسیل به دستور ایوان مخوف و برای یادبود فتح کازان و آستراخان بنا شد و در زمان تاسیس مرتفع ترین سازه شهر مسکو محسوب می شد. بلیط ورودی نفری 1000 روبل بود.
مراقب باشید هنگام بازدید اشتباهی از درب طبقه اول خارج نشوید و حتما از طبقه دوم هم بازدید کنید. در طبقه دوم یک گروه آواز کر برای خیریه اجرا می کردند که فضا را بسیار معنوی کرده بودند.
بعد از کلیسا به مرکز خرید گوم رفتیم تا بستنی معروف آن را تست کنیم. قیمت بستنی 150 روبل بود. کمی در مرکز خرید قدم زدیم و برندهای مختلف را تنها تماشا کردیم.
امروز ساعت 6:30 در کافه پوشکین میز رزرو کرده بودیم. قدم زنان از کنار رود مسکوا به سمت کلیسای جامع مسیح منجی رفتیم تا به برنامه نیایش ساعت 5 کلیسا برسیم.
کلیسای جامع مسیح منجی مرتفع ترین کلیسای ارتدوکس جهان است. این کلیسا توسط تزار الکساندر اول برای سپاسگزاری از خدا برای نجات روسیه پس از حمله ناپلئون بنا شد. بازدید از کلیسا هزینه ای ندارد اما برای دیدن مسکو از بام آن باید هزینه بپردازید که به دلیل مه آلود بودن هوا از آن صرف نظر کردیم. عکس برداری از داخل کلیسا هم ممنوع می باشد. راس ساعت 5 برنامه نیایش آغاز شد. تمام درب های سالن بسته شد. روحانی کلیسا مراسم مذهبی را آغاز کرد و در نهایت مراسم با خواندن دعای روحانی برای افراد سالن به پایان رسید.
ساعت 6 از کلیسا خارج شدیم. جایی که چراغ راهنما و خط کشی نیست حتما دنبال زیرگذر بگردید تا مبادا جریمه شوید. در روسیه برای حفظ زیبایی نماها از زدن تابلوهای بزرگ جلوگیری می کنند. با کمک نقشه های آفلاین تا کافه پوشکین رسیدیم. برای ورود به کافه پوشکین حتما از قبل باید رزرو شود بویژه قسمت زیبای کتابخانه که متقاضی زیادی دارد. در سایت مجموعه امکان رزرو برای روز و ساعت مشخص وجود دارد. منوی کافه را با کمک گوگل ترنسلیت ترجمه کردم از آنجایی که قیمت غذاها برای ما بسیار زیاد است تصمیم گرفتیم برای خوردن عصرانه به کافه برویم و این کافه زیبا را ببینیم. بعد از رزرو از طریق سایت یک ایمیل تاییدیه به زبان روسی به ایمیل ام ارسال شد که با کمک گوگل ترنسلیت ترجمه کردم که ساعت و تاریخ رزرو را تایید کرده بود.
داستان کافه پوشکین 50 سال پیش، زمانی آغاز شد که خواننده فرانسوی ژیلبر بکو شرح سفر خود به مسکو را در ترانه ای منتشر کرد که در آن از کافه ای به نام پوشکین سخن گفت. پس از ترانه، کافه پوشکین در میان فرانسوی ها محبوب شد و بسیاری برای دیدن آن راهی مسکو شدند دریغا که کافه، وجود خارجی نداشت.
در نهایت تمام این ها، جرقه ای شد در ذهن یک رستوران دار معروف تا به فکر افتتاح کافه پوشکین بیفتد و برای افتتاحیه از ژیلبر بکو دعوت کند تا ترانه معروف را در آن بخواند.
به محض ورود به کافه اسامی را چک کردند و به کمک یک گارسون به میز خودمان در طبقه کتابخانه راهنمایی شدیم و کل مدت این فرد در فاصله مناسبی از شما ایستاده تا اوامر شما را اجرا کند. در بدو ورود از شما پرسیده می شود آیا آب معدنی میل دارید یا نه؟ آب معدنی به قیمت 1000 روبل که هر زمان که شما لیوانتان خالی شد، گارسون مجدد لیوان را پر می کند. سفارش ما یک شیک کاکائویی ، آب میوه سیب و هویج و یک کیک کرن بری همراه با آب معدنی به قیمت 2610 روبل شد.
برای من بسیار جالب بود که روس ها از پیر و جوان، زن یا مرد از غذای خود عکس می گرفتند و در همان لحظه در شبکه های اجتماعی به اشتراک می گذاشتند.
محیط کافه بسیار زیبا بود و در گوشه ای نوازندگان، فلوت و چنگ می نواختند. برای کسانی که در کافه قرار ملاقات داشتند دسته گل هایی برای فروش بود که در صورت خرید همراه با گلدانی کنار میز فرد قرار داده می شد.
یک ساعتی در کافه ماندیم و از زیبایی های کافه همراه با موسیقی لذت بردیم و بعد به سمت خیابان آربات راه افتادیم.
خیابان آربات یکی از قدیمی ترین خیابان های مسکو و محل زندگی چهره های سرشناس روسیه مانند پوشکین و تولستوی است. در دوران حکومت شوروی بسیاری از سران عالی رتبه دولت در خیابان آربات مستقر بودند.
کمی در خیابان آرابات قدم زدیم و از چند مغازه قیمت نمادهای روسیه را پرسیدیم در یکی از مغازه ها فروشنده تاجیکی بود که به زبان فارسی صحبت می کرد. یک مجسمه کلیسای سنت باسیل به قیمت 1100 روبل و عروسک ماتروشکا 5 تایی به قیمت 1000 روبل خریدیم. قیمت های سوغات فروشی های مسکو به نسبت سن پترزبورگ ارزان تر بود.
قدم زنان به میدان سرخ رفتیم تا میدان را در شب ببینیم. با اینکه اینستاگرام در روسیه فیلتر بود اما مردمان روسیه در هر جایی که عکس می گرفتند در همان لحظه عکس ها را ادیت کرده و در صفحات مجازی خود قرار می دادند. در اطراف میدان سرخ چند خیابان معروف وجود دارد که دیدن آن ها خالی از لطف نیست. یکی از این خیابان ها خیابان نیکولسکایا است که در کنار مرکز خرید گوم قرار دارد و دیدن نورپردازی و چراغانی های آن در شب بسیار جذاب است.
به هتل برگشتیم تا برای روز بعد آماده شویم و در راه مجدد چند ایستگاه مترو زیبا را دیدیم.
خلاصه هزینه های روز دوم برای دو نفر:
هزینه خرید بلیط کرملین 1400 روبل
هزینه خرید بلیط کلیسای سنت باسیل 2000 روبل
هزینه خرید بستنی مرکز خرید گوم 300 روبل
هزینه عصرانه در کافه پوشکین 2610 وربل
هزینه خرید آب معدنی و بلیط مترو 548 روبل
خرید نماد 2100 روبل
مجموع هزینه ها 8958 روبل
روز سوم
امروز آخرین روز حضور ما در مسکو بود باید بین بازدید از تپه گنجشک و دانشگاه مسکو و بازارچه ایزمایلو یکی را انتخاب می کردیم. تصمیم بر دیدن دانشگاه مسکو شد. بازارچه ایزمایلو یکی از قدیمی ترین بازارهای روسیه است. با مترو به میدان سرخ رفتیم و دوباره سری به میدان سرخ زدیم .
سوار مترو شدیم تا به ایستگاه vorobyovy goryبرویم. ایستگاه مترو روی پلی بر روی رودخانه مسکوا قرار دارد. می توانید ایستگاه های بعدی پیاده شوید و قدم زنان به سمت تپه گنجشک بروید اما ما قصد داشتیم با تله کابین از روی رودخانه رد شویم. از ایستگاه مترو خارج شدیم و وارد محوطه پارکی شدیم که استادیوم لوژنیکی در آن قرار داشت و از آنجا به ایستگاه تله کابین رفتیم. قیمت بلیط برای بزرگسالان یک طرفه 450 روبل و کودکان بین هفت تا سیزده 300 روبل و بلیط رفت و برگشت بزرگسالان 700 روبل و کودکان 500 روبل و برای کودکان زیر 7 سال رایگان بود. چون قصد برگشت نداشتیم بلیط یک طرفه به قیمت 450 روبل را خریدیم.
تپه گنجشک ها در بلندترین نقطه از شهر مسکو قرار گرفته است و نمای زیبایی از شهر دارد و یکی از هفت خواهران مسکو بر روی آن قرار دارد. هفت خواهران گروهی از هفت آسمان خراش با معماری تقریبا یکسان در مسکو هستند که در زمان ساخت بلندترین ساختمان های اروپا بودند و به دستور استالین برای رقابت با آمریکا ساخته شدند.
دانشگاه مسکو یکی از این هفت خواهران است که بر روی تپه گنجشک ها قرار دارد. زوج جوانی برای گرفتن عکس های عروسی به تپه گنجشک آمده بودند. گروهی از افراد مسن مشغول کندن علف های هرز بودند در روسیه شغل هایی مثل کنترل بلیط، بادجه بلیط فروشی ویا هرس کردن گیاهان بر عهده افراد مسن است. اگر قصد بازدید از سیرک مسکو را دارید این سیرک در فاصله نزدیکی از تپه گنجشک ها قرار دارد. از تپه گنجشک قصد داشتیم به اسکله برای سوار شدن بر کشتی رادیسون رویال مسکو برویم. قدم زنان تا ایستگاه مترو رفتیم. مسیر از میان محوطه دانشگاه می گذشت که بسیار سرسبز و زیبا بود در دو طرف خیابان درخت های سربه فلک کشیده و درختان میوه سیب بود.
با مترو به مسکو سیتی رفتیم و بعد از کمی گشت و گذار میان برج های بلند به سمت هتل رادیسون رویال که یکی دیگر از ساختمان های هفت خواهران مسکو هست رفتیم تا در اسکله سوار برکشتی های تفریحی بر روی رودخانه مسکوا، شویم. متاسفانه کلیه کشتی ها برای آن روز پر شده بود و ما هم چون کارت اعتباری نداشتیم از قبل نمی توانستیم رزرو کنیم.
کمی اطراف رودخانه گشتیم و به مجتمع خرید یوروپسکی (European mall) که گویا یکی از مراکز خرید خوب مسکو بود، سرزدیم تا در فود کورت آن غذا بخوریم. به طور کلی قیمت اجناسی که تخفیف خورده بود بسیار مناسب بود و حراج های خوبی روی اجناس تابستانه گذاشته بودند. قیمت لباس های زمستانه نیز با توجه به کیفیتی که داشتند، مناسب بود. در فود کورت انواع فروشگاه ها غذاهای تاجیکی، تایلندی، روسی و فست فودهای مختلی بود که از KFC برای شام پکیجی به قیمت 700 روبل خریدیم.
در راه بازگشت به هتل به چند ایستگاه معروفی که سرراهمان بود سر زدیم و برای آخرین بار از متروی زیبای مسکو دیدن کردیم. فردا صبح ساعت هفت و نیم باید به فرودگاه برای پرواز به سن پترزبورگ می رفتیم.
خلاصه هزینه های روز سوم برای دو نفر:
بلیط تله کابین 900 روبل
هزینه خرید بلیط مترو 620 وربل
هزینه شام 700 روبل
مجموع هزینه ها: 2220 روبل
روز چهارم
پرواز ما به سن پترزبورگ ساعت 11:25 و مدت پرواز یک ساعت و نیم بود. زمانی که به سن پترزبورگ رسیدیم متوجه شدیم 4 نفر از اعضای تور سن پترزبورگ که در فری شاپ فرودگاه مشغول گردش بودند از پرواز جا ماندند و از آنجایی که مقصر خودشان بودند هزینه پرواز بعدی تا سن پترزبورگ را بایستی می پرداختند پس حسابی در سفر مراقب جا ماندن از پرواز باشید.
بر اساس هتل ها تقسیم بندی شدیم و هر گروهی همراه با لیدر به سمت هتل ها راه افتادند. هتل ما در سن پترزبورگ ، هتل پارک این بای رادیسون پریبالتیسکایا بود .
لیدر حین توضیح دادن در مورد بناهای تاریخی و جاهای دیدنی سن پترزبورگ قیمت تورهای تفریحی را هم اعلام کردند. تور شبانه کشتی و دیدن بازشدن پل ها نفری 60 دلار، بازدید از دهکده پوشکین و کاخ پترهوف نفری 100 دلار بود.
چون در سفرنامه های گذشته ذکر شده بود، بلیط مراسم باله به راحتی یافت نمی شود از لیدر در مورد برنامه باله سوال کردم که گفتند در این ایام برنامه باله اجرا نمی شود و اگر اجرایی باشد در سالن آمفی تئاتر یکی از هتل ها به قیمت نفری 60 دلار اجرا می شود. پیش از سفر در سایت دو سالن نمایش معروف سن پترزبورگ یعنی سالن میخایلوسفکی و مارینسکی برنامه های سالن را چک کرده بودم. چند روز قبل از سفر ما برنامه های سالن مارینسکی به پایان رسیده بود و تا اواسط شهریور اجرا نداشتند اما سالن میخایلوفسکی در مدت اقامت ما هر دو باله فندق شکن و باله دریاچه قو را به روی صحنه می بردند و من تمایل داشتم از سالن های اپرا و باله دیدن کنم نه سالن آمفی تئاتر هتل .
به محض تحویل اتاق به سمت ایستگاه مترو نزدیک رفتیم تا خود را به سالن میخایلوفسکی برسانیم و بتوانیم برای امشب یا شب های بعدی بلیط تهیه کنیم. متاسفانه درب سالن بسته بود و بادجه بلیط فروشی و یا فردی که سوال کنیم، نبود. نمایش ساعت 7 عصر شروع می شد و هنوز نیم ساعتی زمان بود.
سری به کلیسای ناجی در خون که در نزدیکی سالن نمایش بود، زدیم و کنار شاخه رود کنار آن قدم زدیم تا ساعت نمایش برسد بلکه بتوانیم بلیط تهیه کنیم.
کلیسای ناجی در خون در چند متری از خیابان نوسکی قرار دارد که شباهت زیادی به کلیسای سنت باسیل مسکو دارد و برای ادای احترامی به الکساندر دوم و مرگ غم انگیز او ساخته شده است. این کلیسا بزرگترین مجموعه موزاییکی دنیا را در خود دارد.
زمان بازدید کلیسا تا ساعت 6 عصر به قیمت 450 روبل است اما یک سانس شبانه تا ساعت ده شب با 150 روبل گرانتر و به قیمت 600 روبل برای کسانی که نتوانند از بازه صبح بازدید کنند نیز وجود دارد.
ساعت یک ربع به هفت به سمت سالن رفتیم. درب های سالن باز شده بود با ایما و اشاره به نگهبان فهماندیم که بلیط می خواهیم بعد از بازررسی وسایل، ما را به بادجه بلیط فروشی که درون سالن بود هدایت کردند. خوشبختانه بلیط برای نمایش امشب داشتند.
بلیط نمایش در قسمت بالکن نفری 3500 روبل بود. تمامی توریست ها را در این قسمت جای داده بودند که جز ما چند توریست چینی بودند. نمایش امشب باله فندق شکن بود که در دو سانس 45 دقیقه ای اجرا می شد. باله فندق شکن یکی از معروف ترین باله های دنیاست که بر اساس داستان آلمانی (فندق شکن و پادشاه موش ها) نوشته شده است.
نمایش و اجرا فوق العاده بود من که بسیار لذت بردم. در مسکو بسیاری از لیدر پرسیده بودند آیا شب های روشن را می بینیم و لیدر گفتند شاید مقدار کمی را در سن پترزبورگ ببینید. ساعت نه شب نمایش باله تمام شد و وقتی از سالن خارج شدیم هوا روشن روشن بود. مثل زمان شب های روشن که ساعت دو یا سه صبح خورشید غروب می کند نبود اما در 11 شب کم کم غروب می کرد. برای شام دو جا را مد نظر داشتیم یکی های زنجیره ای stolovaya که متاسفانه آن شب پیدا نکردیم و دیگری رستوران کاتیوشا، که محیط بسیار دلپذیری داشت.
از قبل منو را از اینترنت درآورده و ترجمه کرده بودیم. برای شام سوپ بورش و بیف استراگانف را که هر دو غذای روسی بودند به همراه لیموناد به قیمت 1500 روبل سفارش دادیم. با مترو به هتل بازگشتیم و از بازارچه دستفروش های بیرون مترو مقداری میوه به قیمت 500 روبل خریدیم. برای استفاده از مترو سن پترزبورگ برخلاف مسکو نیازی به نام ایستگاه های بعد و قبل ندارید. تنها کافی است به ایستگاه اول و آخر توجه کنید. روش کار مانند مترو تهران است. در سن پترزبورگ هم کارت مترو نخریدیم و بلیط مترو برای هر نفر 70 روبل بود.
خلاصه هزینه روز چهارم برای دو نفر:
هزینه خرید بلیط باله 7000 روبل
هزینه شام 1500 روبل
هزینه بلیط مترو 250 روبل
هزینه خرید میوه 500 روبل
مجموع هزینه ها: 9250 روبل
روز پنجم
بعد صرف صبحانه تصمیم گرفتیم به کاخ پترهوف در اطراف شهر سن پترزبورگ برویم. کاخ مجموعه ای از عمارت ها و کاخ های مجلل مربوط به دوره رومانوف ها است که به فرمان پتر کبیر ساخته شد و به ورسای روسیه معروف است و به عنوان اقامتگاه تابستانی پترکبیر مورد استفاده قرار می گرفت.
سوار مترو شدیم و پس از چند ایستگاه پیاده شدیم. در اینجا باید سوار اتوبوس های کاخ می شدیم. یکی از رهگذران که انگلیسی بلد بود از ما سوال کرد که به کاخ فواره می روید و بعد از تایید ما ایستگاه اتوبوس را نشانمان داد. متاسفانه اتوبوس ها پول نقد قبول نمی کردند و باید حتما کارت تهیه می کردیم مجدد به ایستگاه مترو بازگشتیم و با کمک یکی از رهگذران بلیط خریدیم و شارژ کردیم. قیمت هر کارت مترو 80 روبل بود و هر کارت را 200 روبل شارژ کردیم.
با چک کردن نام ایستگاه ها، در ایستگاه کاخ پترهوف پیاده شدیم. صف طولانی جلوی درب کاخ بود اما به سرعت جلو می رفت. بلیط برای هر نفر 1200 روبل بود.
در کاخ افرادی بودند که لباس های روسیه تزاری را پوشیده بودند و در ازای دریافت مبلغی با شما عکس می گرفتند. غرفه های غذا و خوراکی و همچنین نیمکت هایی برای نشستن در حیاط کاخ وجود دارد. تعدادی اتوبوس برقی هم برای گردش در حیاط باغ برای افراد مسن یا کسانی که حوصله پیاده روی ندارند موجود هست. از غرفه دو بستنی به قیمت 450 روبل خریدیم و در نیمکت هایی که در میان درختان زیبای کاخ بود، نشستیم.
برای برگشتن به سن پترزبورگ می توان با همان اتوبوس های بین شهری و یا با کشتی از طریق خلیج فنلاند به سن پترزبورگ بازگشت. در انتهای کاخ در اسکله، غرفه های فروش بلیط کشتی وجود دارد. شما می توانید از سن پترزبورگ به کاخ را هم باکشتی های که پشت کاخ هرمیتاژ اسکله دارند، بیاید. انواع کشتی ها وجود دارد که متاسفانه به دلیل اینکه هیچ کدام به زبان انگلیسی نبود و فروشندگان هم به زبان انگلیسی تسلط نداشتند، ما نزدیک ترین ساعت بلیط را از یکی از غرفه ها به قیمت نفری 1300 روبل خریدیم. کشتی ما یک کشتی کروز دو طبقه بود که حدود سه ساعتی طول کشید تا به سن پترزبورگ برسد نوع دیگری از کشتی ها وجود داشت که ما غرفه فروش آن را پیدا نکردیم این کشتی های تند رو این فاصله را نیم ساعته طی می کردند.
قرار بود بعد از رسیدن به سن پترزبورگ به دیدن موزه هرمیتاژ برویم که با توجه به اینکه سه ساعت زمان برد برنامه را عوض کرده و از کشتی سواری لذت بردیم.
امروز موزه هرمیتاژ تا ساعت 8 شب باز بود اما ترجیح دادیم فردا صبح به جای بازدید از دهکده پوشکین با فراغ بال از موزه هرمیتاژ دیدن کنیم. دهکده پوشکین یا کاخ کاترین در دهکده تزارسکویه سلو به معنی دهکده تزارها قرار دارد که یکی از دیدنی ترین نقاط این کاخ، اتاق کهربا می باشد
به سمت کلیسای سنت ایزاک رفتیم این کلیسا یکی از بزرگترین کلیسای های روسیه و چهارمین کلیسای بلند جهان است با صرف هزینه جداگانه می توانید از بام کلیسا هم دیدن کنید. از داخل کلیسا بازدید نکردیم کمی در پارک رو به روی کلیسا نشستیم و مردم محلی را تماشا کردیم و به سمت کلیسای کازان رفتیم.
بازدید از کلیسای کازان رایگان است و تورها در گشت شهری از این کلیسا دیدن می کنند. مثل کلیسای جامع مسیح منجی مسکو ساعت 5 اینجا نیز برنامه مناجات برپا می شد اما بسیار شلوغ بود و مثل کلیسای جامع عیسی منجی منظم نبود. عده ای هم در صفی طولانی ایستاده بودند تا شمایل مذهبی را ببوسند. خانم هایی که برای دعا به کلیسا می آمدند روسری بر سر داشتند اما افرادی هم بدون حجاب در کلیسا بودند و به کسی چیزی گفته نمی شد و اجباری وجود نداشت.
بسیاری از زوج های جوان در بیرون کلیسا مشغول عکاسی عروسی بودند. خانواده ها بر روی چمن های رو به روی کلیسا نشسته بودند.
ساختمان سینگر یکی از بی نظیرترین ساختمان ها در خیابان نوسکی، مقابل کلیسای کازان قرار دارد که کتاب فروشی و کافه در این ساختمان است. گویا مدیر شرکت چرخ خیاطی سینگر قصد داشت ساختمانی بلند بسازد که موفق نشد زیرا در آن زمان کاخ زمستانی که محل زندگی امپراتوری روسیه بوده است بلندترین ساختمان شهر بوده و هیچ ساختمانی نباید از آن بلندتر می شد.
دوباره به ساعت بازدید کلیسای ناجی در خون نرسیدیدم در نتیجه بلیط بازدید شبانگاهی به قیمت 600 روبل را تهیه کردیم. داخل کلیسا نقوش زیبایی از تصاویر یا چهرهای کتاب مقدس با هنر موزاییک روی دیوار ها قرار دارد. در نقاشی های دیوار داستان آفرینش، تولد حضرت مسیح، معجزه هایشان و به صلیب کشیده شدن ایشان و ..... به نمایش گذاشته شده است.
امشب بالاخره رستوران stolovaya را پیدا کردیم در این رستوران شما هر غذایی که بخواهید به هر مقدار را در سینی می گذارید و در نهایت صندوقدار هزینه را حساب می کند. قیمت های غذا در این رستوران فوق العاده ارزان است. شام به قیمت 565 روبل شد.
بعد از شام به سمت فروشگاه شکلات آلنکا در خیابان نوسکی رفتیم. خیابان نوسکی معروف ترین خیابان سن پترزبورگ است و قدم زدن در آن مانند قدم زدن در تاریخ است. خیابانی پر از کافه و رستوران و ساختمان هایی با نورپردازی زیبا که آدم از قدم زدن درآن سیر نمی شود. شکلات های آلنکا یکی از پرطرفدارترین سوغاتی های روسیه است. قیمت شکلات ها در فروشگاه تخفیف های خوبی داشت . در راه شعبه های تمیزتر رستوران stolovaya را دیدیم تقریبا در هر قدم این فروشگاه شعبه داشت و به دلیل قیمت های مناسبی که داشت همیشه پر از جمعیت بود. با مترو یه هتل برگشتیم تا برای روز آخر آماده شویم.
خلاصه هزینه های روز پنجم برای دو نفر:
هزینه خرید بلیط کاخ پترهوف 2400 روبل
هزینه خردی بستنی درون کاخ 450 روبل
هزینه کشتی تا سن پترزبورگ 2600 روبل
هزینه بلیط کلیسای ناجی در خون 1200 وربل
هزینه خرید شام 565 روبل
هزینه خرید کارت اتوبوس و مترو 840 روبل
مجموع هزینه ها: 8055 روبل
روز ششم
بعد از صرف صبحانه چون کارت اتوبوس داشتیم جلوی هتل، سوار بر اتوبوس به سمت موزه هرمیتاژ رفتیم. در سن پترزبورگ برای دیدن بناها بهتر است از اتوبوس استفاده کنید تا بتوانید از زیبایی های مسیر لذت ببرید. در بدو ورود حتما باید کارت بزنید و توسط یک آقا یا خانم مسن چک می شود در غیر این صورت جریمه می شوید.
برای خرید بلیط موزه می توانید در صف های طولانی بایستید و از بادجه خرید کنید و یا در مدت زمان کمتری از دستگاه های فروش بلیط در حیاط که زبان انگلیسی هم دارد و پول نقد قبول می کند، بلیط تهیه کنید قیمت بلیط موزه هرمیتاژ نفری 500 روبل بود. ما از دستگاه بلیط خریدیم و وارد موزه شدیم. در بدو ورود کیف و وسایل خود را به امانات تحویل دادیم.
نقشه موزه را گرفتیم و وارد شدیم. موزه هرمیتاژ با بیش از سه میلیون اثر یکی از بزرگترین موزه های جهان به شمار می رود. در نقشه، آثار مهم در هر طبقه و اتاق ذکر شده است. می توانید از قبل نقشه موزه را از سایت موزه بردارید تا ببنید کدام آثار را می خواهید ببینید. آثار موزه به قدری زیاد است که گفته می شود در یک بازدید 4 ساعته تنها حدود یک درصد آثار موزه را گردشگران می بینند. مجموعه هرمیتاژ شامل 6 بنا است که بنای اصلی کاخ زمستانی نام دارد. به دستور کاترین کبیر با جمع آوری بیش از 200 اثر این مجموعه راه اندازی شد اما از آنجایی که فقط تعداد افراد کمی اجازه تماشای آثار را داشتند کاترین نام مجموعه را (گوشه عزلت یا خلوتگاه) نامید.
قالی پازیریک قدیمی ترین فرش جهان است که در دره پازیریک در رشته کوه های آلتای در روسیه کشف شد.
سنگ مالاکیت یک گوهر سبز رنگ که ماده معدنی کربنات مس است.
این ساعت توسط جیمزکاکس زرگر بریتانیایی ساخته شد و در قطعات جداگانه به روسیه فرستاده شد زمانی که طاووس پرهایش را باز کند جغد چشم هایش را باز کرده و خروس می خواند.
سعی کردیم تا جای ممکن آثار مهم و معروف موزه را ببینیم.
ساعت 4 خسته اما سرمست از بازدید دومین موزه جهان، از موزه خارج شدیم. در سر راه یکی از شعب stolovaya بود که برای صرف عصرانه وارد آن شدیم تا شیرینی ناپلئونی را تست کنیم. هزینه سه کیک به همراه سه آب میوه با طعم های مختلف و آب معدنی 395 روبل شد.
باید مقداری پول چنج میکردیم که متاسفانه هیچ اکسچنجی را پیدا نکردیم. از چندین نفر هم سوال کردیم و یا نمی دانستند یا متوجه حرف ما نمی شدند. در راه به گروهی نوجوان برخورد کردیم و آن ها بلافاصله در نقشه سرچ زدند و با ایما و اشاره به ما فهماندند که کمی جلوتر می توانیم در بانک پول تبدیل کنیم. وارد بانک شدیم و از دستگاه شماره گرفتیم. دستگاه کاغد نمی دهد و تنها باید شماره نوبت را به یاد بسپارید. به ازای هر صد دلار 89000 روبل و با نرخ بسیار کمتری پول را چنج کردیم و خارج شدیم.
بعد از عصرانه با مترو به گرند ماکت روسیه رفتیم. قیمت بلیط ورودی برای هر نفر 780 روبل بود. وسایل را به امانات تحویل دادیم و وارد شدیم. گرند ماکت ، ماکتی است از روسیه که زندگی روزمره در این کشور را به تصویر کشیده و دومین شهر مینیاتوری جهان بعد از شهر مینیاتوری هامبورگ است. تعدادی زیادی ماشین و قطار در طول خیابان ها و جاده های ماکت حرکت می کنند که توسط افرادی که در اتاق کنترل نشسته اند کنترل می شوند. اتاقکی هم بود که قطعات را در آن تعمیر می کردند.
ماکت های کوچکی از زندگی در روسیه ساخته شده بود که هر 13 دقیقه یک بار چراغ ها خاموش می شد تا تداعی کننده روز و شب باشد. در قسمت هایی دکمه هایی قرار داشت که با فعال کردن آن ها یک فعالیتی انجام می شد مثلا ساختمانی در آتش می سوخت و با زدن دکمه گروه آتشنشانی برای خاموش کردن آن می رسید . حتی فصل های مختلف را در گوشه و کنار ماکت به نمایش گذاشته بودند. زمان بازدید از موزه در تمام ایام هفته و از ساعت ده صبح تا 8 شب می باشد.
بعد از بازدید گرندماکت به سمت مترو راه افتادیم تا به خیابان نوسکی برویم. قیمت مغازه ها و میوه فروشی های اطراف گرند ماکت بسیار مناسب بود. مقداری از فروشگاه خرید کریدیم و به مترو رفتیم.
برای شام به شعبه دیگری از stolovaya رفتیم و هزینه شام 500 روبل شد . بعد از شام به جمع خانواده هایی که رو به روی کلیسای کازان نشسته بودند، پیوستیم و به تماشای بازی کودکان و معاشرت آدم ها پرداختیم. بعد از مدتی نشستن میان مردم بار دیگر برای قدم زدن به خیابان نوسکی رفتیم تا آخرین شب حضور در سن پترزبورگ را با خاطره خیابان زیبای نوسکی و کافه هایش سپری کنیم.
خلاصه هزینه های روز ششم برای دو نفر:
هزینه بلیط موزه هرمیتاژ 1000 روبل
هزینه بلیط موزه گرند ماکت 1560 روبل
هزینه خرید عصرانه و شام 895 روبل
مجموع هزینه ها: 3455 روبل
روز هفتم
امروز راس ساعت 6 صبح همه در لابی جمع شدند تا به فرودگاه پالکوو برویم. در فرودگاه ترازو بود تا چمدان ها وزن شود و در صورت اضافه بار به کوله پشتی منتقل شود. پرواز راس ساعت 10:15 از سن پترزبورگ به تهران بود. زمانی که در فرودگاه ایران به بخش تحویل چمدان رفتیم. عده ای از همسفر ها دور مسئول شرکت هواپیمایی نوردویند تجمع کرده و به ایشان اعتراض می کردند.
معلوم شد که همان هم وطنانی هستند که در فرودگاه مسکو نیز در بادجه نوردویند برای اعتراض جمع شده بودند. ماجرا از این قرار بود که قبل از پرواز گویا خلبان اعلام کرده که 200 کیلوگرم اضافه بار وجود دارد و چمدان این دوستان را بدون اطلاع ایشان پیاده کرده بودند در حالی که هزینه اضافه بار دریافت شده بود. در فرودگاه مسکو دوستان متوجه نیامدن چمدان هایشان همراه پرواز شدند. پرواز های بعدی شرکت نوردویند و هواپیمایی ماهان و معراج نیز گویا هیچ کدام قبول نکرده بودند بار مسافران را با پرواز بعدی بیاورند و این دوستان مدت یک هفته بدون چمدان، لوازم شخصی، پول و دارو سپری کرده بودند.
برای من تجربه ای شد که حتما در سفرهای آینده بخشی از لوازم شخصی را در کوله ای با خود به داخل کابین ببرم تا اگر خدایی ناکرده چنین اتفاقی افتاد، شیرینی سفر تلخ نشود.